ELS OSSOS,TENEN VIDA I MENGEN. 16/12/12.



No sé si estic prou capacitat per escriure  un post sobre els ossos i com millorar la seva qualitat evitant malalties silencioses com l'osteoporosi.

No sóc metge, però puc parlar en 1a persona d'aquest tema, doncs pateixo i lluito contra una malaltia als ossos des de fa prop de 3 anys, fins i tot el nom és lleig, "osteoporosi".

Qui no ha escoltat de ben petits i a l'hora de dinar aquelles famoses frases de la mare com; "menja més pastanagues que va bé per a la vista", o "acaba't la llet que va bé pels ossos", o "si vols ser més fort, acaba't els espinacs", com en Popeye!!.....Les dites populars tenen molta raó.

L'osteoporosi és una mancança de la massa o densitat dels ossos afavorint el seu trencament o deformació. Els ossos es renoven cada 5 anys però amb l'edat la renovació és més complicada.

És molt important que durant l'etapa de creixement omplim el "magatzem" ossi de calci i minerals amb una bona dieta rica amb calci, alhora  intentarem  mantindré aquesta dieta al llarg de la nostra vida.

Però en períodes en què el cos necessita anar a buscar calci/minerals al "magatzem", aquest calci ja no es recupera.

Anem al "magatzem", per exemple amb una dieta pobre amb calci/minerals, les dones en períodes de lactància, amb la menopausa..... Els esportistes i en especial els de mitja i llarga distància fent esforços físics importants, el cos va a buscar minerals i calci allà on sap que els trobarà, als ossos, llavors és important enriquir la dieta diària i si en prenem més del compte no passa res, doncs l'eliminem.

  
QUE MENGEN ELS OSSOS??:

Mes d'una vegada hem pregunten, que menjo per fer front a uns 60 o 100Km i amb la osteoporisi a sobre. Doncs igual que tothom, però li dono molta importància als aliments rics amb el que necessito per guanyar aquest pols.

* Verdures (col, bròquil, espinacs, naps...), sèsam, ametlles, alfals, fruita (taronja, poma..), aliments rics en calci, el 98% del  calci el tenim als ossos.

* Ous, fetge, peix blau..... aliments rics en fosfor.

* Aigua, marisc, té... aliments rics en fluor.

* Fruits secs, llegums.... aliments rics en magnesi.

* En curses he introduit les "almejas" o cloïsses i l'aigua de coco.

* Tant si es té un cos sa com si no, s'haurien de prendre vitamines i minerals "extra" abans, durant i desprès d'un esforç físic important.

* I molt important, és prendre el sol cada dia una miqueta per la vitamina D, que ajuda a l'absorció dels minerals.


Tanmateix a nivell personal  m'esta ajudant molt i molt el moviment, dins de les meves possibilitats.

Crec que és molt més important l'impacte (moderat) dels ossos en moviment que la seva dieta. L'os amb l'impacte es protegeix i li permet estar constantment "viu".

 El CaKo (caminar/corer/pals) és una activitat molt encertada per moure tot l'esquelet. El moviment i l'alimentació són dos grans pilars.



Reflexió: Una gran veritat, és quan diuen que no pots controlar les coses que et passaran a la vida, però si pots decidir com afrontar-les. I els esportistes sabem que el sacrifici, la superació, la motivació, la lluita i el treball formen part de la nostra vida.
Apali!! Ja ho sabeu!! A cuidar aquest "Xassís" que només en tenim un.

Salut, Feina i Gràcies per fer-hi un cop d'ull.

Comentaris

  1. Molt bon post Pere!!!i molt bé la motivació per part d'algú que ho pateix en primera persona i ho porta tant be com ho portes tu.
    Sobre la teva relfexió et diré que Martin Luter king va dir: Si sabés que el mon s’acaba demà, jo, encara avui, plantaria un arbre.
    Salut i bonesfestes!!!
    Ivan Fernàndez ( UnaMicaMés)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Ivan!!
      Un arbre i moltes, moltes, moltes més coses.... I tant que sí!!
      Bones Festes company!!

      Elimina
  2. Molt bones festes Pere i sobretot molt bon post.
    De persones com tu un realment apren moltes, moltes coses.
    Els humans som capaços de saltar qualsevol mur que ens posin enmig del camí.
    Evidentment nosaltres som especials pq tenim els collons i el cap suficient per saltar-ne un darrere l'altre. Molts aquesta qualitat no l'exploten ni saben que la tenen.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Joan & familia. I que acabeu de passar unes MOLT BONES FESTES i MILLOR ENTRADA D'ANY NOU.
      Una abraçada!!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

EL MÉS VIST DEL BLOC

SPINE ULTRA 2017 I ELS CATALANS. 05/01/2017.

BOULDER O ESCALADA EN BLOC A LA COSTA BRAVA. ACTUALITZAT. 25/072013.

SEMPREJOVES FENT ESPORT. 1/02/2018.