FRED I MAL TEMPS EN LLARGA DISTÀNCIA. 9/06/13.

En acabar una cursa o parats en un avituallament, us heu posat mai a tremolar sense poder parar voluntàriament??.... Heu perdut mai la sensibilitat als dits de la mà i no ser capaços de cordar-vos les vambes??......


Sens dubte aquest 2013 estem vivint una primavera atípica, amb molta pluja, neu a la muntanya, fred..... Potser és el que toca.
Precisament les curses, verticals, ultres d'alta i mitja muntanya es multipliquen durant la primavera-estiu. Quan s'acosta l'estiu, els adictes als esports de muntanya ens anem preparant per afrontar situacions de calor, fins i tot extrem, però estem preparats per afrontar situacions de fred sobtada??

Estem al mes de Juny.........En una setmana s'han hagut de parar dues curses d'ultrafons a Catalunya. 
Es va anul.lar o neutralitzar la Ultra Trail Els Bastions 2013 pel mal temps i una situació semblant amb la Volta  Cerdanya Ultrafons 2013, on el fred i la pluja han obligat l’organització a no pemetre que els corred@s acabin les seves curses. Les baixes temperatures han provocat que alguns corred@rs patissin hipotèrmies i els resultés impossible continuar.
Fa tres  setmanes a  la segona edició de la Trail Menorca Camí de Cavalls 2013 de 185Km, en Mia C, corredor experimentat en llarga distància, a qui admiro i respecto des de fa uns quants anys, es va quedar a 12 Km de l'arribada per risc d'hipotèrmia degut a les dures condicions de la meteo. Veure el seu relat, clica aquí.


 
D'aquí a pocs dies la Carme, la Magali i el que escriu  participarem a la Ultra Trail E M M O N A........"GLUPS"!!, una cursa de 107 Km i 8.000 mts positius, amb alçades de 2.500 a 2.900. Doncs bé, degut a la gran acumulació de neu en alguns trams de la cursa, l'organització es veuen obligats a fer servir el recorregut alternatiu per millorar la seguretat dels corredors/caminadors. Respecto 100x100 la decisió, no és el mateix 3 persones a la muntanya que 500, però és una llàstima, doncs el recorregut original és espectacular.....El que si esta clar és que ens divertirem... i patirem molta calor.
Val a dir que  l'experiència de cadascú i saber valorar situacions i condicions en muntanya és un grau, però s'ha d'haver treballat, i molt, no n'hi ha prou en fer algun trail.


En Trails i Ultres si ens trobem amb situacions de fred sobtada, haurem de tenir en compte:
* La temperatura del cos no hauria de baixar de 34-35º.
* El cap, el coll i les mans ben abrigats.
* Anar molls o amb roba humida accelera la pèrdua de calor corporal.
* Per cada 1.000 mts d'alçada la temperatura ambient baixa de 6 a 7 graus.
* El vent augmenta la sensació de fred i la pèrdua de calor corporal.
* Molt important hidratar-se i menjar bé abans, durant i desprès.
* Roba tipus Gore-Tex, Windsttopper, Pac-lite, transpirable...... molt millor!!
* Hi ha bosses químiques d'efecte calor,  s'han de saber manipular.
* Amb el fred suem menys però gastem més energia.
* En situacions extremes  hem d'activar totes les alarmes, analitzar, parar i fer servir el seny.

Us deixo unes frases del bloc de Nomada Ocasional:  La muntanya és tan perillosa com creuar un pas de vianants o empassar-se un caramel. La muntanya no fa mal a ningú, ho fa el fred, ho fa una caiguda, o ho fa un sobreesforç. En els tres casos, la muntanya, és un simple escenari.........

Mes Info: Hipotermia y deporte: Casos Practicos. del Bloc amic Rendirse Jamas.

Salut, Feina i Gràcies per fer-hi un cop d'ull.



Comentaris

EL MÉS VIST DEL BLOC

SPINE ULTRA 2017 I ELS CATALANS. 05/01/2017.

BOULDER O ESCALADA EN BLOC A LA COSTA BRAVA. ACTUALITZAT. 25/072013.

SEMPREJOVES FENT ESPORT. 1/02/2018.